top image

Provedi Školsku Godinu u Inostranstvu Saveti za Roditelje

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

Često postavljena pitanja budućih učenika i njihovih roditelja:


Koji je zahtev za znanje jezika?
Većina zemalja zahteva samo da učenik može da govori engleski. 


Koja je starosna granica?
Za većinu naših programa trebali biste biti stari između 15 i 17 godina.


Da li ja biram državu u koju želim da idem na program razmene?
Prilikom popunjavanja preliminarne prijave za program razmene, imaš mogućnost da navedeš tri države u kojima bi želeo/la da provedeš školsku godinu. Mi ćemo se potruditi da ispunimo tvoju prvu želju, međutim zavisno od broja slobodnih mesta selektovaćemo te za tvoju prvu, drugu ili treću želju.


Da li moja porodica mora da ugosti drugog učenika dok sam ja na razmeni?
 Porodica koja šalje učenika na razmenu nije u obavezi da ugosti drugog učenika. Međutim, ukoliko je tvoja porodica zainteresovana da ugosti drugog učenika neka nas slobodno kontaktira za više informacija. Spremnost da se ugosti strani učenik može biti prednost prilikom apliciranja za stipendiju.


Da li je teško pratiti nastavu na jeziku države koju odaberem za razmenu?
U početku jeste, ali navikavanje se odvija brže i lakše nego što biste očekivali. Nakon par meseci, uglavnom do kraja prvog polugodišta većina učenika može bez većih problema da prati i učestvuje u nastavi.


Da li imam nekog osim porodice kome mogu da se obratim ako imam neki problem?
Svaki učenik koji odlazi na razmenu preko naše organizacije dobija kontakt jednog volontera u zemlji u koju odlazi. Tom volonteru se moze obratiti za savet, razgovor ili bilo šta drugo. On je tu da mu pomogne u prilagođavanju na novu sredinu. Takođe, po potrebi to tu je i stručno osoblje nacionalne YFU kancelarije.


Kako da se prijavim ako želim da idem na razmenu?
Jednostavno, slanjem preliminarne prijave na ovom linku: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html


Kakva je porodica u koju idem i kako je ona izabrana?
YFU porodice domaćina prolaze selekciju i pažljivo su odabrane. Takođe YFU se trudi da pronađe odgovarajuću porodicu za učenika tako što uzima u obzir njegova interesovanja i želje.


Koje uslove treba da ispunim da bih otišao na razmenu?
Postoje opšti uslovi za sve učesnike i sve zemlje, ali i neki specifični uslovi za pojedine zemlje. O svemu ćete detaljno biti obavešteni tokom informativnog sastanka sa predstavnikom organizacije.


Koliko dugo traje YFU program razmene?
YFU godišnji program razmene traju jednu školsku godinu (u proseku 10 meseci). U nekim zemljama postoje i kraći programi od 5 ili 3 meseca.


Šta dobijam odlaskom na razmenu?
Odlaskom na razmenu dobijaš mogućnost da upoznaš različite kulture i običaje drugih zemalja, da upoznaš nove ljude, naučis novi jezik i pohađaš školu na tom jeziku. Dobijaš priliku da stekneš jedno veliko internacionalno iskustvo, postaneš zrelija osoba i sigurnija u donošenju odluka.


Imate li još neka pitanja?
Pišite nam!