top image

Provedi Školsku Godinu u Austriji

zemlji carskih palata, slavnih muzičara i prekrasnih planina

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA AUSTRIJA

Glavni grad: Beč

Broj stanovnika: 8.504.850

Površina: 83855 km2

Jezici: nemački

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Austrija je zemlja u kojoj se nalazi najstariji restoran na svetu („St. Peter Siftskeller“, osnovan 803. godine), kao i najveći svetski smaragd od čak 2860 karata!

 

austrija
WELTWEITER     SCHÜLERAUSTAUSCH

Učimo nemački!

 “Zdravo!” se kaže „Servus!“

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Austriji?

Kao i mnoge evropske zemlje, Austriju predstavlja mnogo različitih kultura. Pored toga, na austrijsku kulturu i uslove života snažno utiču kulture okolnih zemalja, pa se može reći da je Austrija izuzetno multikulturna. Većina Austrijanaca voli da provede svako slobodno vreme u prirodi. Najpopularniji hobiji su skijanje, biciklizam i planinarenje. Druženje sa prijateljima i rodbinom je takođe veoma često.

Kako je škola organizovana?

U Austriji postoje dve vrste škola - srednja škola (gimnazija) i stručna škola (ima i dva pododeljenja). Učenici sa kulturne razmene obično se smeštaju u gimnazijama. Škole imaju visoke standarde i od učenika se očekuje da uprkos nedostatku jezičkih veština pohađaju nastavu i trude se oko učenja. Po pravilu, nastavnici ne ocenjuju učenike na razmeni ili to rade simbolično, pa je važno da se o ocenjivanju samostalno dogovorite sa školom.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Potrebno je bazično znanje nemačkog jezika, minimum jedna godina učenja u školi. Potrebno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo poboljšate znanje nemačkog jezika pre polaska što je više moguće. 2 do 3 meseca intenzivnog učenja pre polaska može vam mnogo olakšati dalji napredak nakon početka programa. Za dalje napredovanje u jeziku će vam pomoći porodica domaćina i škola. Moguće je organizovati i kurs jezika u prvim mesecima po dolasku u Austriju

Kakvu podršku dobijam od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremili i podržli tokom vaše godine kulturne razmene.

- Pripremni seminar

Ovaj dvodnevni (vikend) seminar se organizuje nekoliko meseci pre polaska, obično u maju, kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom ovog seminara dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam korisne savete.

- Orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Austriji. Traje 3 dana. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- Centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka u Austriji. Takođe traje 3 dana. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- Završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se što bolje pripremite za povratak kući. Trajanje: 3 dana.

- Organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Austriji. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- Alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o vašem boravku ćete dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Austriju.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

- Krajnji rok za prijavu:

Rok za prijavu je 15.12.2023. godine. Prijavite se ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

- Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Polazak: 03. septembar 2024.

Povratak: 03. jul 2025.

- Viza / boravišna dozvola:

Za boravak učenika u Austriji nije potrebna viza. Po dolasku u Austriju učenik podnosi molbu za boravišnu dozvolu uz garancije i asistenciju YFU Austrije.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2023/24 godine u Austriji iznosi 7400 eura. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 300 evra, troškovi dobijanja boravišne dozvole oko 150 evra, džeparac (oko 170 evra/mesečno, prevoz oko 40 evra/mesečno, fakultativni izleti).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Za godinu kulturne razmene možete podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktirajte!

____________