top image

Provedi Školsku Godinu u Belgiji

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA BELGIJA

Glavni grad: Brisel

Broj stanovnika: oko 11.420.000

Površina: 30688 km2

Jezici: francuski i flamanski

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Belgija je zemlja u kojoj je napravljen prvi saksofon, sagrađen prvi oblakoder u Evropi i više od 80% svih bilijarskih kugli u svetu.

U Belgiji YFU ima dve nacionalne kancelarije : YFU Belgium-Flanders i YFU Belgium -Wallonie!

 

belgija

  Učimo francuski i flamanski:

“Zdravo!” se na francuskom kaže „Salut!“

 

 ... na flamanskom se kaže „Hoi!“

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Belgiji?

Belgijske porodice često imaju vrlo bliske odnose, a deca se veoma odano odnose prema svojim roditeljima, bakama i dekama. Mladi često žive sa roditeljima dok ne završe obrazovanje, a čak i tada, nije neuobičajeno da porodica živi u istoj kući ili bar u istoj četvrti.

Tokom dana, članovi porodice ponekad zatvore vrata za sobom, jer im je jednostavno potrebno malo vremena za sebe. Potpuno je drugačije kod obroka, a naročito na večeri koja se smatra dragocenom prilikom za okupljanje porodice.

Pošto su Belgijanci veoma aktivni, svuda postoje restorani, pozorišta i muzeji. Naravno, možete se pridružiti nekom sportskom klubu ili se baviti nekim drugim hobijem.

Kako je škola organizovana?

Da bi uspešno pohađali školu u Belgiji, važno je da što pre dobro savladate francuski ili flamanski jezik. Od vas se, kao i od belgijskih učenika, očekuje da samostalno pripremate i pratite sadržaj predavanja, da aktivno učestvujete u nastavi i da savesno radite domaće zadatke. Dobro organizovanje školskog rada pružiće vam slobodno vreme popodne za obavljanje raznih drugih aktivnosti.

U Belgiji je uobičajeno da se ima između 32 i 34 časova sedmično. Tokom pauze za ručak mnogi đaci odlaze kući, ali moguće je jesti i u školskoj kantini.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Valonski deo: Za prijavu su potrebne dve godine učenja francuskog jezika. Učesnici polažu test francuskog jezika (DEFL ili TEF nivo A1 na vvv.campus-electronikue.tm.fr/TestFle) pre polaska u Belgiju i treba da pokažu znanje isto ili više od A2 nivoa (en cours d'ckuisition du level A2).

Flamanski deo:

Prethodno znanje jezika nije neophodno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo vam da usvojite osnovne reči i fraze flamanskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladaš novi jezik i ostvarite komunikaciju na flamanskom.

 Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremili i podržli tokom tvoje godine kulturne razmene.

- Pripremni seminar

Ovaj dvodnevni (vikend) seminar se organizuje nekoliko meseci pre polaska, obično u maju, kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom ovog seminara dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam korisne savete.

- Orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Belgiji. Traje 5 dana. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- Centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka u Belgiji. Takođe traje 2 dana. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- Završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vami pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se što bolje pripremite za povratak kući. Trajanje: 2 dana.

- Organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Belgiji. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- Alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Belgiju.

 

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

 

Krajnji rok za prijavu:

Rok za prijavu je 01. mart 2021. godine. Možete se prijaviti ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

 

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Polazak: 23. avgust 2021.

Povratak: 01. jul 2022.

- Starosna granica za učesnike:

Za program razmene u Belgiji, možete se prijaviti ako imate između 15 i 17 godina.

Za boravak učenika u inostranstvu je potrebna viza. Viza se mora podneti lično u ambasadi u Beogradu i prema iskustvu potrebno je oko 30 dana za dobijanje vize.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Belgiji iznosi 5500 evra. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 300 evra, troškovi dobijanja vize oko 150 evra, džeparac (oko 150 eur/mesečno, prevoz oko 30 usd/mesečno, fakultativni izleti).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Preko naše kancelarije kontaktirajte našeg učenika koji je bio u Belgiji!