top image

Provedi Školsku Godinu u Belgiji

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA BELGIJA

Glavni grad: Brisel

Broj stanovnika: oko 11.420.000

Površina: 30688 km2

Jezici: francuski i flamanski

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Belgija je zemlja u kojoj je napravljen prvi saksofon, sagrađen prvi oblakoder u Evropi i više od 80% svih bilijarskih kugli u svetu.

U Belgiji YFU ima dve nacionalne kancelarije : YFU Belgium-Flanders i YFU Belgium -Wallonie!

 

belgija

  Učimo francuski i flamanski:

“Zdravo!” se na francuskom kaže „Salut!“

 

 ... na flamanskom se kaže „Hoi!“

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Belgiji?

Belgijske porodice često imaju vrlo bliske odnose, a deca se veoma odano odnose prema svojim roditeljima, bakama i dekama. Mladi često žive sa roditeljima dok ne završe obrazovanje, a čak i tada, nije neuobičajeno da porodica živi u istoj kući ili bar u istoj četvrti.

Tokom dana, članovi porodice ponekad zatvore vrata za sobom, jer im je jednostavno potrebno malo vremena za sebe. Potpuno je drugačije kod obroka, a naročito na večeri koja se smatra dragocenom prilikom za okupljanje porodice.

Pošto su Belgijanci veoma aktivni, svuda postoje restorani, pozorišta i muzeji. Naravno, možete se pridružiti nekom sportskom klubu ili se baviti nekim drugim hobijem.

Kako je škola organizovana?

Da bi uspešno pohađali školu u Belgiji, važno je da što pre dobro savladate francuski ili flamanski jezik. Od vas se, kao i od belgijskih učenika, očekuje da samostalno pripremate i pratite sadržaj predavanja, da aktivno učestvujete u nastavi i da savesno radite domaće zadatke. Dobro organizovanje školskog rada pružiće vam slobodno vreme popodne za obavljanje raznih drugih aktivnosti.

U Belgiji je uobičajeno da se ima između 32 i 34 časova sedmično. Tokom pauze za ručak mnogi đaci odlaze kući, ali moguće je jesti i u školskoj kantini.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Valonski deo: Za prijavu su potrebne dve godine učenja francuskog jezika. Učesnici polažu test francuskog jezika (DEFL ili TEF nivo A1 na vvv.campus-electronikue.tm.fr/TestFle) pre polaska u Belgiju i treba da pokažu znanje isto ili više od A2 nivoa (en cours d'ckuisition du level A2).

Flamanski deo:

Prethodno znanje jezika nije neophodno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo vam da usvojite osnovne reči i fraze flamanskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladaš novi jezik i ostvarite komunikaciju na flamanskom.

 Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremili i podržli tokom tvoje godine kulturne razmene.

- Pripremni seminar

Ovaj dvodnevni (vikend) seminar se organizuje nekoliko meseci pre polaska, obično u maju, kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom ovog seminara dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam korisne savete.

- Orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, ili nekoliko dana nakon dolaska, tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Belgiji. Traje 5 dana. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- Centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka u Belgiji. Takođe traje 2 dana. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- Završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vami pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se što bolje pripremite za povratak kući. Trajanje: 2 dana.

- Organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Belgiji. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- Alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Belgiju.

 

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

 

Krajnji rok za prijavu:

Rok za prijavu je 15. decembar 2024. godine. Možete se prijaviti ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

 

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Polazak: 23. avgust 2024.

Povratak: 01. jul 2025.

- Starosna granica za učesnike:

Za program razmene u Belgiji, možete se prijaviti ako imate između 15 i 17 godina.

Za boravak učenika u inostranstvu je potrebna viza. Viza se mora podneti lično u ambasadi u Beogradu i prema iskustvu potrebno je oko 30 dana za dobijanje vize.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Belgiji iznosi 6500 evra. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 300 evra, troškovi dobijanja vize oko 150 evra, džeparac (oko 150 eur/mesečno, prevoz oko 30 eur/mesečno, fakultativni izleti).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Preko naše kancelarije kontaktirajte našeg učenika koji je bio u Belgiji!