top image

Provedi Školsku Godinu u Brazilu

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA BRAZIL

Glavni grad: Brazilija

Broj stanovnika: oko 204.851.800

Površina: 8.514.877 km2

Jezici: Portugalski

Valuta: Brazilski real

Vremenska zona: Srbija -3 do -6

DA LI STE ZNALI?

 

Brazil je zemlja u kojoj se proizvodi najbolja i najukusnija kafa na svetu i koja je čak pet puta osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu! Ima najveći biodiverzitet na svetu, jer je nastanjuje najviše različitih vrsta, biljaka, slatkovodnih riba i sisara!

 

 brazil

YFU promove compreensão intercultural, respeito mútuo e responsabilidade social por meio de intercâmbios educacionais para jovens, famílias e comunidades.


Učimo portugalski!

 “Zdravo!” se kaže „Ola!“

 

 

Šta treba da znate o životu u Brazilu?

Unutar porodica u Brazilu je obično vrlo topla i prijateljska atmosfera. Porodična kohezija često izražava naklonosti poput zagrljaja ili poljupca u obraz. U mnogim porodicama je dobro pozdraviti se poljubcem kad napuštate kuću, barem sa majkom domaćina. 

U poređenju sa roditeljima iz Srbije, brazilski staratelji mogu biti strožiji. Često postavljaju vremena kada bi njihova deca trebalo da budu kod kuće i dozvoljavaju izlazak samo kada poznaju prijatelja ili prijatelja svog deteta. Stalni zahtevi roditelja za poznanstvom i prethodni susreti sa prijateljima ne treba ih doživljavati kao proveru, već kao izjavu naklonosti obrazovanih negovatelja koji brinu o svom detetu.

Mnoge brazilske porodice koriste pomoć u domaćinstvu, koja im decenijama često pomaže u kućnim poslovima. Često postoji tako bliska veza između porodice i pomoći u porodici da se oni ubrajaju u uži krug porodice.

Kako je škola organizovana?

U Brazilu ne postoji podjela na različite oblike škole po principu beneficija. Obavezno školovanje odnosi se na svu decu uzrasta od 7 do 15 godina. Do 8. razreda učenici pohađaju osnovnu školu nakon čega mogu tri godine krenuti u srednju školu kako bi stekli prijemnu kvalifikaciju na univerzitet. Ocene se dodjeljuju u obliku bodova. Đaci mogu da postignu maksimalno 10 i najmanje 0 bodova u pojedinim predmetima, u proseku je za polaganje predmeta potrebno 7 bodova. Po pravilu, razredi u Brazilu su veći od naših. Nije neuobičajeno da zajedno uči do 45 učenika. Stoga je većina nastave teoretski data. Odnos učenika i nastavnika je mnogo puta srdačniji nego u Srbiji. Brazilski učitelji su često mlađi od svojih srpskih kolega.

Redovna školska godina počinje u Brazilu u februaru i završava krajem novembra ili početkom decembra.

Neznatan deo brazilskog školskog sistema čine privatne škole. Dobrih 50% starijih srednjoškolaca plaća školovanje. Za privatne škole, mogućnost da kasnije pohađate dobar univerzitet je mnogo veća nego u javnoj školi.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje portugalskog jezika nije potrebno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo ti da usvojiš osnovne reči i fraze portugalskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će ti pomoći da što lakše i brže savladaš novi jezik i ostvariš komunikaciju na portugalskom.

Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi te najbolje pripremio i podržao tokom tvoje godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj dvodnevni vikend seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska, obično sredinom maja, kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićeš sve neophodne informacije o tome šta te očekuje u zemlji domaćina, ali ćeš imati i priliku da upoznaš nekadašnje učesnike programa, koji će sa tobom podeliti svoja iskustva i dati ti savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imaš priliku da upoznaš mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Brazilu. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledaš kako si se snašao tokom prvog dela boravka u Brazilu. Pod vođstvom YFU tima, svi zajedno razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji ti pruža priliku da sumiraš utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremiš za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Brazilu. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možeš podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možeš upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Brazil.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Krajnji rok za prijavu:

 rok za godinu razmene  2024/25 u Brazilu je 15. Mart 2024. Prijaviti se možete ovde.

- Starosna granica za učesnike:

Za program razmene u Brazilu, možete se prijaviti za YFU ako odlazite između 15 i 18 godina.

 

Očekivani datumi početka i kraja programa:

odlazak: 5. avgusta 2024

Povratak: 2. jula 2025 (godišnji program) ili početak januara (polugodišnji program)

 

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u Brazilu potrebna je viza. Viza se mora prijaviti putem interneta i poštom i potrebno je između dve i četiri nedelje da se viza dobije. Za pripremu zahteva za vizu neophodne su notarske potvrde i apostilacije.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Brazilu iznosi 7.700 USD. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 1200 evra, troškovi dobijanja vize oko 130 evra, džeparac (oko 120 usd/mesečno, prevoz oko 30 usd/mesečno, školska uniforma, fakultativni izleti).

 

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Preko naše kancelarije možete kontaktirati našu učenicu koji je provela godinu u Brazilu i čuti njeno iskustvo!

 

____________