top image

Provedi Školsku Godinu u Češkoj

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA ČEŠKA

Glavni grad: Prag

Broj stanovnika: 10.649.800

Površina: 78.866 km2

Jezici: češki

Valuta: češka kruna

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Češka je zemlja u kojoj su napravljene prve kocke šećera i koja ima preko 2000 očuvanih zamkova. Karlov univerzitet u Pragu je najstariji univerzitet istočne Evrope, otvoren još 1348. godine.

 

ceska

Učení jako celoživotní proces


Učimo češki!

 “Zdravo!” se kaže „Ahoj!“

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Češkoj?

Porodični život je za Čehe vrlo važan - kako u užoj tako i u proširenoj porodici sa bakama, ujacima, tetkama i drugim rođacima. Leti porodice odlaze u vikendice. Po pravilu jedu zajedno. Čak iako đaci imaju topli obrok na ručku u školskoj kantini, mnoge majke kuvaju uveče.

Učenici provode dosta svog vremena i sa prijateljima, sa kojima idu na skijanje, kampovanje ili u šetnje. Skoro svaki grad ima muzičke i umetničke škole i sportske objekte. Najpopularniji sportovi su hokej na ledu i fudbal.

Iako mnogi Česi danas mogu sebi priuštiti viši životni standard nego što su ga imali pre 10 godina, većma su još uvek štedljivi. Neodgovorno trošenje novca se ne smatra prihvatljivim.

 

Kako je škola organizovana?

U Češkoj postoji devetogodišnje obavezno pohađanje osnovne škole. Dalje obrazovanje se stiče u srednjoj školi. Dnevno učenici pohašaju od 6 do 8 časova po 45 minuta. U vreme ručka ili nakon nastave, se može jesti u školskoj kantini, na koju se većina učenika pretplaćuje. Skala za ocenjivanje se kreće od 1 (odlično) do 5 (nedovoljno). Sertifikati o školovanju se izdaju dva puta godišnje. Letnji odmori traju tokom celog jula i avgusta, a za Božić i Uskrs postoji slobodna nedelja, dok je februaru jednonedeljni zimski raspust.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje češkog jezika nije potrebno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo vam da usvojite osnovne reči i fraze češkog jezika pre polaska. Kada program počne, volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladate novi jezik i ostvarite komunikaciju na češkom.

Moguće je pohađati i kurs jezika po dolasku u Češku (uz doplatu od 150 eur).

 

Kakvu podršku dobijamo od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremio i podržao tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj višednevni seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska kako bi se što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

Ovaj seminar održava se u septembru i traje 3 dana. Tokom seminara imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da školsku godinu provedu u Češkoj. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga. Tokom seminara i nakon njega uče se i osnove češkog jezika.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka u Češkoj. Traje 4 dana i uključuje i skijanje ukoliko ima snega. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremite za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Belgiji. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonteri koji doprinose daljoj kulturnoj razmeni.

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Belgiju.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

 

Krajnji rok za prijavu:

Rok za prijavu je 15. decembar 2023. godine. Možete se prijaviti ovde.

- Starosna granica za učesnike:

Za program razmene u Češkoj, možete se prijaviti ako imate između 15 i 17 godina.

 

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Polazak: 28. avgust 2024.

Povratak: 30. jun 2025.

 

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak učenika u inostranstvu je potrebna viza. Viza se mora podneti lično u ambasadi u Beogradu i prema iskustvu potrebno je 60 dana za dobijanje vize.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Češkoj iznosi 6700 eura, sa uključenim kursem jezika. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 300 evra, troškovi dobijanja vize oko 100 evra, džeparac (oko 100 evra/mesečno, prevoz oko 20 evra/mesečno, fakultativni izleti).

 

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Dostupna je YFU stipendija u iznosu od 600 evra! Rok za podnošenje molbe za stipendiju je 15. decembar 2023! (ukoliko se ranije ne dodeli stipendija. Selekcija kandidata obavlja se svakog meseca najkasnije do marta 2023) Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktirajte!

____________

Budi prvi učenik razmene u Češkoj!

____________