top image

Provedi Školsku Godinu u Čileu

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA ČILE

Glavni grad: Santijago de Čile

Broj stanovnika: 17.620.660

Površina: 756950 km2

Jezici: Španski i Indijanski jezici 

Valuta: Čileanski pezos

Vremenska zona: Srbija -5 leti -4

DA LI STE ZNALI?

 

Čile je najduža zemlja sa najdužom plažom na svetu, istovremeno planinska i ravničarska, pustinjska i mediteranska.

 

čile

Učimo španski!

 “Zdravo!” se kaže „Hola!“


¡VIVE LA EXPERIENCIA DEL INTERCAMBIO! 

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Čileu?

Čileanske porodice su često veće od porodica u Srbiji. Članovi porodice često žive u istoj kući, kvartu ili gradu, a kontakt među njima je vrlo izražen. Barem na rođendanima ili, na primer, tokom državnog praznika 18. septembra, upoznaćete veliki deo porodice koji zajedno proslavljaju i osetite tipičnu toplinu Čileanaca. Društvo u Čileu je i dalje veoma patrijarhalno i obično otac preuzima ulogu glave porodice. Kućne poslove zato rade žene, a često se dešava da „Nana“ pomaže kao zaposleni radnik u domaćinstvu. Kao nemački tinejdžer može se osećati kao da ste na početku svoje razmene godine, kao da vas roditelji domaćini veoma kontrolišu, ali u Čileu je to normalno da deca sa svojim roditeljima detaljno razgovaraju o svakodnevnom životu i da njihovi roditelji imaju veliki uticaj Porodične razmene obično se odvijaju kasno na večeru između 21:00 i 23:00, jer čileanski roditelji često rade duge sate kako bi se brinuli o svojoj deci da se omogući najbolje obrazovanje.

 Paleta javnih rekreativnih aktivnosti je u Čileu ograničena. Jedva da postoji klupska struktura kao u Nemačkoj, ali u nekim školama postoje popodnevne ponude. Pored toga, mnogi javni trgovi i parkovi koriste se za sport. Pored ragbija, odbojke i košarke, fudbal je daleko najpopularniji sport. Pored sporta, mnogi čileanski mladići neguju i kulturni hobi, poput slikanja, pisanja poezije ili igranja na instrument. Kada se družite sa prijateljima, srećete se kod kuće ili se družite oko bloka. Međutim, trebalo bi očekivati da će vaši čileanski prijatelji zakasniti na sastanke barem 15 minuta. Ako sretnete prijatelje, često su prisutni njihovi roditelji koji radoznali o učenicima razmene i postavljaju mnoga pitanja. Sjedite zajedno u dnevnoj sobi i u skladu s tim posjetite ne samo prijatelja ili djevojku, već i cijelu porodicu. Vikendom se često dešava da se asado napravi zajedno, tradicionalni roštilj nekoliko sati.

 Kako je škola organizovana?

Čileanci od prvog do osmog razreda pohađaju osnovnu školu. Sa završetkom osnovne škole završava se i obavezno obrazovanje. Po želji, učenici mogu da pohađaju srednju školu četiri godine i steknu visokoškolsko upisno obrazovanje. Kao učenik na razmeni obično pohađate 2. ili 3. razred  srednje škole.

 Nošenje školske uniforme obavezno je u gotovo svim čileanskim školama. Ocene se dodjeljuju u obliku bodova, sa 7 bodova predstavljaju najbolju ocjenu, a 1 bod najnižu ocjenu. Mnogo nastavnog materijala podučava se iz glave, a oprema nastavnim materijalom je skromnija u poređenju sa našim školama . Tokom lekcije postoji labava interpretacija pravila. Mnogi mladi koriste i časove i pauze za privatne razgovore, a nastavnici često imaju dobar, lični odnos.

 Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje španskog jezika nije potrebno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo ti da usvojiš osnovne reči i fraze španskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će ti pomoći da što lakše i brže savladaš novi jezik i ostvariš komunikaciju na španskom.

 

Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi te najbolje pripremio i podržao tokom tvoje godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj dvodnevni seminar se organizuje nekoliko meseci pre polaska, obično u maju, kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićeš sve neophodne informacije o tome šta te očekuje u zemlji domaćina, ali ćeš imati i priliku da upoznaš nekadašnje učesnike programa, koji će sa tobom podeliti svoja iskustva i dati ti savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imaš priliku da upoznaš mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Čileu. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledaš kako si se snašao tokom prvog dela boravka u Čileu. Pod vođstvom YFU tima, svi zajedno razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji ti pruža priliku da sumiraš utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremiš za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Čileu. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možeš podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možeš upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imaj na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Čile.

 

.

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Krajnji rok za prijavu:

Rok za razmenu prijavu je 31.mart 2024. Prijaviti se možete ovde

Očekivani datumi početka i kraja programa:

Odlazak: 22. Jula 2024

Povratak: 23. juna 2025(godišnji program)

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u Čileu potrebna je viza. Viza se mora prijaviti preko interneta i potrebno je između dve i četiri nedelje da se viza dobije. Za pripremu zahteva za vizu neophodne su notarske potvrde i apostilacije.*

* Imajte u vidu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2024/25 godine u Čileu iznosi 7.700 USD. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 1300 evra, troškovi dobijanja vize oko 100 evra, džeparac (oko 200 usd/mesečno, prevoz oko 30 usd/mesečno, školska uniforma, fakultativni izleti).

 

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Budi prvi učenik YFU Srbije u Čileu! Za prvog učenika obezbedili smo popust od 200 USD (džeparac za prvi mesec!)

____________

.

.