top image

Provedi Školsku Godinu u Danskoj

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA DANSKA

Glavni grad: Kopenhagen

Broj stanovnika: 5.678.000

Površina: 43.075 km2

Jezici: danski

Valuta: danska kruna

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Danska je zemlja koja ima najstariju državnu zastavu na svetu (oko 800 godina), a najpoznatiji brend su LEGO kocke! Danska je prva zemlja u kojoj su otisci prstiju korišćeni kao dokaz na sudu. To se dogodilo 1902. godine.

 

danska

 

Učimo danski!

 “Zdravo!” se kaže „Hej!“ 

 

 

Velkommen til Danmark!

 

 

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Danskoj?

Bilo da se radi o odlasku vikendom u "Summerhus", zajedničkoj večeri ili samo da sednete na kauču u dnevnoj sobi, tokom svoje godine kulturne razmene otkrit ćete da je porodični život u Danskoj vrlo topao. Naročito u različitim svečanim prilikama, naučićete da cenite danski "higge", opis danske udobnosti i druženja.

Oba roditelja su često u potpunosti zaposleni i deci je data sloboda. Dakle, postoji puno nezavisnosti. Međutim, ukazano poverenje treba prihvatiti odgovorno i usklađivati svoje obaveze sa njihovim.

Pored porodice, sport takođe igra važnu ulogu u svakodnevnom životu Danske. Najpopularniji sportovi su fudbal, rukomet i badminton. Mnogi vaši prijatelji i drugovi izvodiće omiljeni sport u slobodno vreme u klubu ili školi. Takođe, gledanje utakmica različitih nacionalnih timova je popularna zabava. Danci podržavaju svoje timove urnebesno slaveći sve uspehe „male“ Danske protiv „velikih“ zemalja. Svakako će vam se redovno događati da vas prijatelji pozovu na manje ili veće žurke. Na ovim zabavama, prema mišljenju većine, vlada izuzetno raspoloženje.

Mnogi mladi danci paralelno sa školom rade neki posao kako bi finansirali relativno skupe slobodne aktivnosti.

Kako je škola organizovana?

Danski školski sistem je veoma liberalan i veliki naglasak je stavljen na samostalno učenje. Učenici imaju relativno jaku reč u izboru različitih tema, a školski život je inače vrlo demokratski. Često nastavnici puštaju svoje učenike šta žele da rade na časovima u samostalnom ili grupnom radu. Oni međusobno mogu ćaskati, a učenici imaju maksimalnu slobodu kod učenja. Na prvi pogled, danski školski život vam se može činiti vrlo nestrukturiran. Međutim, ovaj oblik nastave u Danskoj započinje upisom u školu i daje odlične rezultate koji stvaraju zrele i samokritične građane. Akademska dostignuća ovog sistema dokazana su i međunarodnim studijama.

Običan danski dan u školi započinje u 8 sati, a završava se u 15 sati, čas traje 45 minuta. Nakon redovnog školskog vremena, mnoge škole nude različite radne grupe.

Obavezno obrazovanje važi u Danskoj do kraja 10. razreda. Posle toga možete odlučiti da pohađate srednju školu, poput "Handelsskole" ili Gimnazije.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje danskog jezika nije potrebno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo vam da usvojite osnovne reči i fraze danskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladate novi jezik i ostvarite komunikaciju na danskom.

Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremili i podržali tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj višednevni seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku,i traje nedelju dana. Tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Danskoj. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga. Tokom seminara uče se i osnove danskog jezika.

- centralni seminar

Ovaj vikend seminar po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka u Danskoj. Pod vođstvom YFU tima, svi zajedno razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se što bolje pripremite za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Danskoj. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imaj na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Dansku.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Krajnji rok za prijavu:

Za godinu razmene i polugodišnju razmenu 2023/24 u Danskoj rok za prijave je 15. decembar 2023. Prijaviti se možete ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Odlazno putovanje: 04. avgusta 2024.

Povratno putovanje: 21. Jul 2025. (godišnji program) ili kraj decembra (polugodišnji program)

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u Danskoj  vizu nije potrebno dobiti u Srbiji ali se u ambasadi Danske podnosi zahtev. Nakon podnošenja zahteva, pasoš i notarska saglasnost bioloških roditelja obično su dovoljni za boravak koji se produžava u Danskoj.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Danskoj iznosi 6900 evra. Boravišna dozvola 300 evra. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 400 evra, troškovi dobijanja vize oko 150 evra, džeparac (oko 170 evra/mesečno, prevoz oko 40 eur/mesečno, fakultativni izleti).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Za godinu kulturne razmene možete podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktirajte!

____________

Preko naše kancelarije kontaktirajte našeg učenika koji je bio u Danskoj!

____________