top image

Provedi Školsku Godinu u Estoniji

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA ESTONIJA

Glavni grad: Talin

Broj stanovnika: 1.317.800

Površina: 45339 km2

Jezici: estonski, ruski

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Estonija je zemlja koja ima čak 2.222 ostrva, a preko 50% teritorije joj je prekriveno šumama. Estonci su zaslužni za Skype, a na izborima u Estoniji se može glasati i putem interneta!

 

estonija

Hakka vahetusõpilaseks!


Učimo estonski!

 “Zdravo!” se kaže „Tere!“

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Estoniji?

 U estonskim porodicama esto oba roditelja rade, zbog čega su deca prilično samostalna i nezavisna. Ipak, porodice uživaju provoditi vreme zajedno. Vikendom i školskim praznicima često zajedno odlaze na izlete ili se provode u tipičnom estonskom provodu: sauni. Nije neuobičajeno da porodica ima svoju saunu, a nedeljna poseta sauni je deo svakodnevnog života.

 Mala država nudi raznovrstan kulturni program: postoje brojne pozorišne predstave i koncerti, a i narodni festivali su takođe veoma popularni. Najvažniji kulturni događaj je nacionalni festival pesama Laulupidu. Tamo se svakih pet godina desetine pevača sastaju pred publikom od oko 150 000 ljudi.

 Estonci su ljubitelji tehnologije. Čak i mala deca često imaju pametni telefon ili tablet, pa čak i u školi ćete primetiti da je oprema veoma moderna.

 Kako je škola organizovana?

Estonska školska godina uvek počinje  kao i kod nas 1. septembra i završava se u junu. Da bi proslavili prvi dan škole, učenici tradicionalno donose cvet svojim nastavnicima.

 U većini škola nastava se odvija od 8 do 16 sati. 75 odsto predmeta je obavezno, a ostalih 25 odsto učenici mogu odrediti u dogovoru sa nastavnicima.

 Obrazovanje je u Estoniji visoko cenjeno. Oko 90 procenata svih učenika posle osnovne škole pohađa srednju školu da bi steklo kvalifikacije za upis na univerzitet. 

 

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje estonskog jezika nije potrebno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo vam da usvojite osnovne reči i fraze estonskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladate novi jezik i ostvarite komunikaciju na estonskom.

 

Kakvu podršku dobijam od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremio i podržao tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj višednevni seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska kako bi se što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Estoniji. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga. Tokom seminara uče se i osnove estonskog jezika.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka u Estoniji. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremite za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Estoniji. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

 

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonteri koji doprinose daljoj kulturnoj razmeni.

Imaj na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Estoniju.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Krajnji rok za prijavu:

Za prijavu za školsku 2023/24 u Estoniji rok je 15. Februar 2023. Prijaviti se možete ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

- Starosna granica za učesnike:

U programu razmene školske 2023/24 možete učestvovati ako imate između 15 i 17 godina.

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Polazak:  16. avgusta 2023

Povratno putovanje: 27. juna 2024

 

Viza / boravišna dozvola:

Za odlazak u Estoniju nije potrebna viza! Pasoš i overenje roditeljskog pristanka su dovoljni za produženje boravka, nakon dolaska u Estoniju.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene informacije rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Estoniji iznosi 6100 evra. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 500 evra, troškovi produženja boravka oko 150 evra, džeparac (oko 200 eur/mesečno).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalna stipendija:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Preko naše kancelarije kontaktirajte učenicu koja je bila u Estoniji!

____________