top image

Provedi Školsku Godinu u Finskoj

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA FINSKA

Glavni grad: Helsinki

Broj stanovnika: 6.056.360

Površina: 338.424,38 km2

Jezici: finski ( govori se i u delovima Švedske, Norveške i Rusije)

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Finska je zemlja koja sa 188 000 jezera, što znači da jedno jezero ide na 30 stanovnika Finske. Ona je inspirisala Tolkina da napiše “Gospodar prstenova”, a u njoj se možeš oprobati u disciplinama kao što su nošenje žena i vuča traktora.

 

finska
YFU kotina koko maailma

Učimo finski!

 “Zdravo!” se piše „Hei!“

 

Dobrodošli u Finskuhttps://yfu.fi/welcome-to-finland/

 

Šta treba da znate o načinu života u Finskoj?

Finska se smatra emancipiranom zemljom u kojoj je rodna ravnopravnost glavni prioritet. Tako često oba roditelja rade i dele domaćinstvo, a  deca preuzimaju određene zadatke. Mladim ljudima je data velika sloboda u Finskoj. Zauzvrat, oni preuzimaju odgovornost za ono što rade. Roditelji takođe zahtevaju određenu inicijativu.

Mnoge porodice imaju mokki, letnju kuću u prirodi, u kojoj često provode vikend ili odmor. Većina  mokkis-a izlazi direktno na jezero i deo je običaja da se skoči direktno u hladnu vodu nakon duge seanse u sauni. Čak i kod kuće, sauna igra veliku ulogu. Jedva da postoji kuća koja nije opremljena saunom.

Generalno, Finci se smatraju marljivim, savesnim i obrazovanim ljudima koji cene iskrenost, tačnost i odgovornost i poštovanje prirode. Na prvi pogled Finci mogu delovati prilično stidljivi i uzdržani. Emocije se retko prikazuju otvoreno, ali to ne treba shvatiti kao nepristojno. To je samo finski stil ophođenja.

Kako je škola organizovana?

Finski školski sistem je jedan od najboljih na svetu i to dokazuje godišnja PISA studija. Školska godina počinje polovinom avgusta i završava se u junu. Postoje jesenji, božićni i prolećni praznici. Nastava je podeljena u pet do šest manjih odeljaka. U svakom odeljku možete odabrati nove kurseve. Pored tipičnih školskih predmeta, mnoge škole nude širok spektar stranih jezika, računarske kurseve i časove umetnosti, muzike, biznisa i fizičkog vaspitanja. Na kraju svakog odeljka nalazi se testna nedelja na kojoj možete primeniti svoje novo znanje. U školskom životu i učenju očekuje se da su mladi samostalni.

Školski dan obično traje od 6 do 8 sati. Tokom pauze za ručak dostupan je besplatan, zdrav, topao obrok za sve đake.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje finskog jezika nije potrebno. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Međutim, preporučujemo vam da usvojite osnovne reči i fraze finskog jezika pre polaska. Kada program počne volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladate novi jezik i ostvarite komunikaciju na finskom.

Finski jezik je član Ugro-Finske porodice jezika i ubraja se u aglutinativne jezike. Ima reputaciju jezika koji je veoma težak za učenje, verovatno zato što nema mnogo bliskih jezika. Najbliskiji jezik mu je estonski.

U finskom postoji 15 padeža tako da u finskom nisu potrebni predlozi. Bogat je samoglasnicima, koji mogu biti dugi i kratki. Zbog toga Finci tvrde da im je jezik veoma pevljiv. Ovaj jezik nema rodove ni članove

Finski je pozajmio dosta reči iz švedskog, nemačkog i, u poslednje vreme, engleskog. Međutim, teško je prepoznati ove reči, jer su one postale priolagođene finskom jeziku.

 

Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremili i podržali tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj višednevni seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska kako bi se što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Finskoj. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga. Tokom seminara uče se i osnove jezika.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremite za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Finskoj. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonteri koji doprinose daljoj kulturnoj razmeni.

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o  boravku dobićete od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje vam šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Finsku.

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

odlazak: 

Povratak: 

ROK ZA PRIJAVU : program trenutno nije dostupan

-Starosna granica za učesnike:

U programu razmene školske 2023/24 možete učestvovati ako imate između 15 i 17 godina.

 -Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u inostranstvu u Finskoj  potrebno je aplicirati za boravišnu dozvolu još u Srbiji. Pasoš je obično dovoljan za produženje boravka.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Finskoj iznosi 6950 evra. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 400 evra, troškovi boravišne dozvole oko 300 evra, džeparac (oko 300 eur/mesečno, prevoz do 70 eur/mesečno (plaća se od džeparca), fakultativni izleti).

 Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Budi prvi učenik YFU Srbije u Finskoj!