top image

Provedi Školsku Godinu u Francuskoj

zemlji umetnika i velikih gurmana

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA FRANCUSKA

Glavni grad: Pariz

Broj stanovnika: 67.063.000

Površina: 640.679 km2

Jezici: francuski

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Francuska je turistički najposećenija zemlja sveta, ali i zemlja sa najvećim brojem Nobelovih nagrada za književnost. Najposjećenija atrakcija Pariza nije Ajfelova kula (5,5 miliona) niti Luvr (5 miliona), već Diznilend (13 miliona).

 

francuska
LE MONDE À PORTÉE DE MAIN
SÉJOURS D'IMMERSION À L'ÉTRANGER

Učimo francuski! “Zdravo!” se kaže „Salut!“

 

Šta treba da znate o načinu života na Francuskoj?

 

Budući da radni dan često traje do ranih večernjih sati, porodica se obično ne okuplja zajedno do večeri. Večera zbog toga igra vrlo posebnu ulogu u svakodnevnom porodičnom životu i može trajati jedan do dva sata. Porodica razmenjuje iskustva dana.

Hrana generalno igra važnu ulogu za Francuze. Zemlja je poznata po svom siru, vinu i bagetu, ali francuska kuhinja može mnogo više da ponudi, pa ćete moći probati razne specijalitete tokom svoje godine kulturne razmene.

Porodica je takođe veoma važna u Francuskoj. Mnoge porodice vikendom posećuju bake i deke, a rođaci dolaze u posetu. Roditelji svojoj deci često daju jasne smernice. U isto vreme, oni razumeju svoju decu i imaju sluha za njihove probleme i iskustva.

Kako je škola organizovana?

Za većinu francuske omladine škola zauzima važno mesto u njihovom životu jer veći deo dana provode u školi. Nastava može početi u 8:30 ujutro i završiti se u 5:30 popodne. Pauza za ručak se odvija u kantini, gde zajedno možete razgovarati, smejati se i zabaviti se.

Školski sistem u Francuskoj je uniformisan u celoj zemlji. Učenici uglavnom slušaju nastavnika i beleže beleške. Učenici se moraju pripremati za čas. Ocene se kreću od 0 (neuspešno) do 20 (izvanredno). Učenici obično dobijaju ocene između 8 i 14.

Vaši roditelji domaćini će najverovatnije biti veoma zainteresovani za vaš školski život. Ako imate pitanja ili problema, odmah potražite pomoć.

U Francuskoj se škola skoro isključivo posmatra kao mesto za učenje. Kao student razmene, samo kroz vannastavne aktivnosti možete da nastavite svoje hobije, što je prilika da steknete prijatelje van škole.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Za prijavu su potrebne dve do tri godine učenja francuskog jezika. Jezičke veštine se dokazuju DELF sertifikatom ili besplatnim testom na internetu na www.campus-electronikue.tm.fr/TestFle/.

Kakvu podršku dobijam od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremio i podržao tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj višednevni seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska kako bi se što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku,traje 4 dana. Tokom seminara imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Francuskoj. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- 3 regionalna susreta

Jedan od regionalni susret organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i okuplja sve učesnike u jednom region. Predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme. Postoje još dva slična seminara tokom godine.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonteri koji doprinose daljoj kulturnoj razmeni.

 

Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Francusku.

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

- Starosna granica za učesnike: 

U programu razmene školske 2023/24 možete učestvovati ako imate između 15 i 17 godina.

 

Krajnji rok za prijavu:

15.decembra 2023. Prijaviti se možete ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

 

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Odlazak : 26 avgusta 2024.

Povratak: 03. Jula 2025

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u inostranstvu u Francuskoj potrebna je viza. Viza se obično dobija 3 do 4 nedelje nakon podnošenja molbe*

* Imajte u vidu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine  iznosi 6800 eura. Cena uključuje i ručak u školi. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 400 evra, troškovi dobijanja vize oko 150 evra, džeparac (oko 190 eur /mesečno, prevoz od 20 do 40 eur/mesečno,  fakultativni izleti).

Popusti:

1000 evra popusta za učenika koji dobro govori francuski jezik odnosmo uspešno prođe test! 

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Parcijalne stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Kontaktiraj našeg učenika koji je bio u Francuskoj!

____________