top image

Provedi Školsku Godinu u Kini

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA KINA

Glavni grad: Peking

Broj stanovnika: oko1.376.050.000

Površina: 9.596.961 km2

Jezici: Kineski 

Valuta: Juan

Vremenska zona: Srbija +7

DA LI STE ZNALI?

 

Kina je zemlja velikih otkrića i u kojoj su nastali: kompas, barut, padobran, viseći mosti, mehanički sat i papir! Da bi neko čitao kineske novine, trebalo bi da zna 2.000 znakova, a toliko nauče deca za šest godina školovanja. Smatra se da kineski jezik ima oko 240 dijalekata, a za neki ideogram je potrebno i do 18 poteza četkicom!

 

kina
.....
“Zdravo!” se piše „嗨!“, a izgovara „Nihao!“

 

 

Šta treba da znaš o načinu života u Kini?

U Kini je porodični život vrlo važan deo svakodnevnog života. Kinezi imaju snažan osećaj povezanosti i brige u porodici. To takođe znači da oni u starosti obezbeđuju svoje roditelje i možda čak ponovo žive sa njima. Tako često nekoliko generacija živi u kući. U kineskom društvu najstarije se ceni, jer je starost povezana sa časti, dostojanstvom i iskustvom. Tako se starijim ljudima prvo nudi mesto za sedenje ili popijenu šolju čaja.

U slobodno vreme Kinezi cene druženje. Zato su obroci obično veliki događaj. Generalno, hrana je vrlo važan dio kineske svakodnevice. Često satima zajedno sede, jede, razgovara i uživa u brojnim jelima na stolu. Pri poseti prijatelju često će prvo pitati da li je jeo, a ako ne, ponudiće mu nešto za jelo.

Popularna rekreativna aktivnost je i Tai Chi, čiji spori pokreti treba da donesu sklad uma i tela. Uveče, Kinezi vole da posećuju lokalnu pijacu sa prijateljima. Mnogo malih štandova nudi sve, od odeće do svežeg voća, a grickalice se mogu konzumirati na malim štandovima sa hranom.

Kako je škola organizovana?

Običan školski dan u Kini započinje doručkom. Nakon toga slede vežbe u časovima pre nego što svi učenici marširaju na sportskom terenu. Tamo, na primer, u zavisnosti od škole i dana, prvo se podigne kineska zastava i otpeva se himna. Nakon toga slijedi jutarnja gimnastika u trajanju od približno 15 minuta. Zatim marširate zajedno sa razredom u odgovarajuću učionicu.

Većina učenika ruča u kantini. Neki studenti takođe kupuju hranu na štandu hrane. Tokom ostatka pauze za ručak uobičajeno je da se uspavimo ili okupimo ispred televizije.

Lekcije traju 45 minuta kao i kod nas. Obično postoje desetominutne pauze između predavanja. Pored klasičnih predmeta, postoje i neke klasirane grupe kao što su kaligrafija, kinesko slikarstvo, orkestar ili hemijsko eksperimentiranje. Dan škole u ​​Kini može da traje do ranih večeri, nakon čega mnogi učenici pohađaju dodatne radne grupe ili časove domaćeg rada. Kao rezultat, kineski studenti imaju malo slobodnog vremena tokom nedelje.

U Kini svaka škola ima svoju školsku uniformu. U višim razredima nošenje uniforme u većini škola je obavezno samo određenih dana. Ali postoji strog kodeks oblačenja. Djevojkama nije dozvoljeno da nose kratke suknje, dlake ili nakit. Isto tako, zabranjeno je bojiti kosu, šminkati se ili se na bilo koji drugi način istaknuti po izgledu.

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje kinekog jezika je potrebno a neophodno je i solidno znanje engleskog jezika. Preporučuje se minimum 3-4 meseca intenzivnog učenja kineskog jezika pre dolaska u Kinu. Preporuka je da se jezik uči preko online besplatnih kurseva.

 

Kakvu podršku dobijamo od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremio i podržao  tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj vikend seminar se organizuje nekoliko meseci pre polaska kako bi se svi učesnici što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje u zemlji domaćina, ali ćete imati i priliku da upoznaš nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati ti savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava neposredno po dolasku, tokom koga imaš priliku da upoznaš mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Kini. Traje nedelju dana i u okviru seminara je i obavezan kurs kineskog jezika. Zajedno ćete učiti i zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledaš kako si se snašao tokom prvog dela boravka u Kini. Pod vođstvom YFU tima, svi zajedno razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji ti pruža priliku da sumiraš utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremiš za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti u Kini. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu. YFU Kina organizuje 2 izleta od 4-5 dana, u oktobru i junu. Cena je 450 do 600 USD.

- alumni seminar

Nakon povratka iz godine kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možeš podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možeš upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonter koji doprinosi daljoj kulturnoj razmeni.

Imaj na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Kinu.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Krajnji rok za prijavu: ....... PROGRAM TRENUTNO NIJE DOSTUPAN!

- Starosna granica za učesnike:

Za program razmene u Kini, možete se prijaviti za YFU ako odlazite između 15 i 17 godina.

Očekivani datumi  odlaska i povratka:

Odlazak : 

Povratak: 27. 

 

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u Kini potrebna je viza. Viza se mora aplicirati lično i potrebno joj je između 1 i 2 nedelje da se viza dobije.

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine u Kini iznosi ......... Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 500 evra, troškovi dobijanja vize, džeparac (oko 150 usd/mesečno, prevoz oko 30 usd/mesečno, školska uniforma, fakultativni izleti 450-600 usd).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Budi prvi učenik YFU Srbije u Kini! 

 

...