top image

Provedi Školsku Godinu u Nemačkoj

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA NEMAČKA

Glavni grad: Berlin

Broj stanovnika: 82.175.700

Površina: 357.168 km2

Jezici: nemački

Valuta: evro

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

Nemačka je zemlja sa preko 6000 muzeja i galerija, 450 pozorišta i opera, 1000 vrsta kobasica i 300 vrsti hleba. Nemci vole da putuju i to često čine. Većina njih nakon završene srednje škole ide na višemesečno putovanje, a nije retko ni da naprave pauzu od godinu dana kako bi otišli na put oko sveta.

 

nemacka
 
učimo nemački: “Zdravo!” se kaže „Hallo!“

 

Austausch mit YFU seit über 60 Jahren

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Nemačkoj?

Nemačke porodice obično imaju 1-4 dece, i iako je uobičajeno da oba roditelja odu na posao, mnoge majke i dalje su kod kuće - njihova uloga domaćice veoma je cenjena i poštovana. Iako su roditelji glava porodica, deca takođe imaju prilično veliku odgovornost. Uobičajeno je porodična večera ili čak širi porodični vikend (pridružuju se rođaci). Deci se često daju domaći zadaci - uklanjanje smeća, čišćenje kupatila, šetnja pasa i još mnogo toga. Distribucija domaćih zadataka tradicionalno je prilično stroga.

U  Nemačkoj se prema mladim ljudima postupa kao prema odraslima i od njih se očekuje da sami donose odluke o svom životu. Porodice obično potiču iz ruralnih, manjih ili srednjih gradova. Malo je đaka smešteno u velike gradove. Kao đak razmene živite u pažljivo izabranoj porodici razmene. Porodica vas uzima kao člana porodice i često se razvija u dugotrajnu vezu.

 Kako je škola organizovana?

 Nemački školski sistem se poprilično razlikuje od našeg. Pored činjenice da osnovna škola traje samo 4 godine i tada učenici biraju da li da nastave u gimnaziji ili čak u stručnoj školi, mogu je diplomirati i samo oni koji pohađaju gimnaziju. Isto je i sa praznicima. Letnje traju samo šest nedelja, a praznici tokom godine duže, poput Božića ili Uskrsa, traju dve nedelje.

 Nemcima je uobičajeno da učestvuju u klubovima van škole. Izbor je zaista širok, od pisanja u školskom časopisu do igranja u pozorištu ili pevanja u horu do grupa koje se bore protiv rasizma ili drugih društvenih problema. Većina Nemaca takođe svira muzički instrument, pa su razni orkestri popularni i svaka škola može imati više.

 U Nemačkoj postoje tri različite vrste srednjih škola - učenici sa razmena se uvek smeštaju u više srednje škole, odnosno državne gimnazije a ne u specijalizovane škole. Škola obično počinje u avgustu i  postoje četiri odmora. Razlika je, međutim, u tome što svaki region može da postavi svoje datume odmora. Mnogo predavanja se temelje na seminarima, pa se očekuje da studenti budu aktivno uključeni i da učestvuju u njima. Časovi traju u proseku 1-2 sata, počev od 8 sati, a završava se oko 16 ​​sati. Pored osnovnih predmeta, đaci se mogu pridružiti raznim studentskim udruženjima i hobi grupama.

 Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

 Učenici razmene se svrstavaju u dve grupe - one koje imaju predznanje nemačkog jezika i one koji ga nikad nisu učili ili imaju samo osnovno znanje. Ako učenik nije učio nemački, bira program sa jezičkim kampom u trajanju od tri nedelje. To znači da počinje razmenu intenzivnom jezičkom obukom. Tokom kampa (OLC), učenik živi kod „porodice jezičkog kampa“, a zatim se seli u “porodicu godišnje razmene”.

očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

- orijentacioni seminar, OWO ili OLC

OWO seminar se održava neposredno po dolasku, prvih 5 dana u blizini Hamburga, tokom koga imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Nemačkoj. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga. Seminar je na nemačkom jeziku!

OLC je seminar za učesnike koji ne govore nemački. Traje 3 nedelje tokom kojih radnim danima učesnici imaju intenzivni kurs jezika. Boravak je u privremenim porodicama što dodatno olakšava učenje jezika. OLC je obavezan za učenike koji ne znaju nemački jezik i dolaćuje se 600 evra.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene, u nekim od većih gradova po vašem izboru, i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka. Pod vođstvom YFU tima, razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremite za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka sa programa kulturne razmene, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonteri koji doprinose daljoj kulturnoj razmeni.

Imaj na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Nemačku.

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

- Starosna granica za učesnike:

 

- Krajnji rok za prijavu:

Rok za prijavu : PROGRAM TRENUTNO NIJE DOSTUPAN.

Možete se prijaviti ovde http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html.

- Očekivani datumi dolaska i odlaska:

Polazak: .

Povratak:  

- Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u Nemačkoj potrebna je viza. Viza se mora podneti lično u konzulatu u Beogradu i prema iskustvu potrebno je između 60 dana za dobijanje vize.*

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2020/21 godine iznosi .........eura. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 450 evra, troškovi dobijanja vize oko 40 evra, džeparac (oko 120-150 eur/mesečno, prevoz oko 30 eur/mesečno (uračunat u džeparac), fakultativni izleti).

Učenici čije gimnazije su u programu partnerskih škola Goethe Instituta ( Pančevo, Novi Sad, Kragujevac, Valjevo, Niš) mogu konkurisati za YFU/PASCH  stipendiju u iznosu od oko 3000 evra. Rok za prijavu 15. Decembar 2020.

Učenici koji nisu u materijalnoj mogućnosti da plate novčanu nadoknadu za troškove programa mogu podneti molbu za YFU stipendiju u iznosu od 1000 do 2000 evra. Rok za prijavu 01. Mart 2021.

 Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Kontaktiraj našeg učenika koji je bio u Nemačkoj preko kancelarije !

 

...