top image

Provedi Školsku Godinu u Švajcarskoj

zemlji alpskog skijanja,sireva i satova

IZBOR ZEMALJA NAŠI PROGRAMI ISKUSTVO UČENIKA PRIJAVA STIPENDIJE SAVETI ZA RODITELJE GALERIJA

 

LIČNA KARTA ŠVAJCARSKA

Glavni grad:  Bern

Broj stanovnika: 8.401.200

Površina: 41.285 km2

Jezici: nemački, francuski, italijanski i retoromanski

Valuta: švajcarski franak 

Vremenska zona: Srbija +0

DA LI STE ZNALI?

 

Švajcarska je zemlja koja nije bila u ratu od 1515. godine. U njoj postoji više banaka nego stomatologa, a državljanin Švajcarske u proseku pojede više od 23kg čokolade godišnje a polovina proizvedenog mleka pretvori se u sireve.

 

švajcarska

Učimo nemački, francuski, italijanski , "zdravo" se kaže:


 

   „Servus!“

    „Salut!“

    „Ciao!“

 

 

 

Šta treba da znate o načinu života u Švajcarskoj?

Švajcarska ima odličnu porodičnu atmosferu. Između, na primer, neko voli posećivati bake i deke koji često ne žive daleko. Takođe se okupljate na mnogim festivalima i zatim provodite puno vremena zajedno. Na primer, Almabtrieb, Festival zahvalnosti i, u nekim regionima, obeležavaju Dan Svetog Nikole. Za svaki događaj postoje određena jela i običaji.

 Veoma je verovatno da će oba roditelja domaćina raditi. Uveče se svi članovi porodice okupljaju na večeri i razmenjuju informacije o dnevnim događajima. Planovi se takođe rade za vikend ili naredni odmor. Dizajn svakodnevnog života zavisi od toga da li živite na selu ili u gradu. U gradovima ćete naći veoma aktivan kulturni život, od muzeja do pozorišta do koncerata i izvan raznolikih pejzaža. Popularno odredište u slobodno vrijeme su obližnje planine, koje nude različite mogućnosti u svakoj sezoni: zimi vas pozivaju na skijanje, leti na planinarenje, šetnju ili kupanje u planinskim jezerima.

 Švajcarska nema tipičnu porodicu, ali većina porodica je prilično mala. Po pravilu u porodicama nema više od troje dece. Bake i deke obično žive u blizini, ali gotovo nikada sa porodicom. Većina porodica živi u stanovima. Kao i u mnogim drugim zemljama, i švajcarske porodice vole večeru, jer je savršeno vreme da završite dan, isplanirate vikend i odmorite se ili požalite. Domaći zadatak se deli celoj porodici i sva deca imaju svoje odgovornosti. U Švajcarskoj je visoka cena ljubaznosti, a komunikacija unutar porodice takođe je podložna ljubaznosti - za Švajcarce je skladan život važan deo kulture. Meštani su takođe vrlo tačni (kao što je i njihov javni prevoz), pa učenik mora biti spreman da host porodica i škola očekuju da on bude podjednako tačan i da ide u pravom vremenu.

 

Kako je škola organizovana?

 Svaki kanton je odgovoran za svoje školske politike, ali mora biti u skladu sa nacionalnim smernicama kako bi se garantovao jedinstveni standard kvaliteta.

 U većini kantona koji govore francuski jezik postoje 3 godine osnovne škole, zatim 3 godine orijentacije, priprema za stručno usavršavanje ili četvorogodišnje srednje škole. Nakon 9. razreda obavezno obrazovanje završava. Kao đak razmene obično pohađate srednju školu. Ovde studenti mogu da biraju različite profile i, na primer, intenzivno se bave prirodnim naukama, novim ili starim jezicima, umetnošću ili biznisom.

 Većina od 20 učenika je u razredu, ali opet su razdvojeni za časove jezika i laboratorija. Dakle, ovde je moguća visoko interaktivno učenje. Često su kompjuteri obavezan deo opreme đaka. Generalno, lekcije su prilično teoretske i veoma zahtevne.

 Kako se časovi predaju tokom dana, mnogi đaci odlaze kući tokom pauze za ručak ili jedu u menzi. Neka popodneva su takođe slobodna, a školski život karakterišu izleti i kulturni događaji. Pozorišne posete, sportski dani i čitanja deo su školskog programa i namenjeni su pružanju širokog opšteg obrazovanja učenicima, jer nakon srednje škole, većina Švajcaraca sledi univerzitetsko obrazovanje.

 Švajcarska ima sistem savezne države, što znači da svaki kanton samostalno organizuje svoj školski sistem. Njima se rukovodi nacionalni skup pravila koji obezbeđuju dosledan nivo obrazovanja. Kao i u Srbiji, obrazovanje do 8. razreda je obavezno. Nakon toga učenici mogu nastaviti sa daljim usavršavanjem u višim srednjim školama, gde su takođe smešteni učenici na razmeni. Predavanja su vrlo akademska i traju 45 minuta. Tokom pauze za ručak, đaci obično idu kući da jedu. Ako živite dalje, možete ručati u školskoj menzi.

 

Da li je neophodno prethodno znanje jezika?

Prethodno znanje nemačkog jezika nije potrebno ali u slučaju da učesnik ne zna jezik obavezan je kurs jezika koji se pohađa u Švajcarskoj, uz doplatu od 910 eur. Neophodno je solidno znanje engleskog jezika. Kada program počne volonteri i porodica će vam pomoći da što lakše i brže savladate novi jezik i ostvarite komunikaciju na nemačkom.

 

Kakvu podršku dobijate od YFU?

YFU organizuje niz seminara kako bi vas najbolje pripremili i podržali tokom vaše godine kulturne razmene.

- pripremni seminar

Ovaj dvodnevni vikend seminar se organizuje nekoliko meseci pre vašeg polaska, obično u maju kako bi se što bolje upoznali sa programom i pripremili na izazove kulturne razmene. Tokom njegovog trajanja dobićete sve neophodne informacije o tome šta vas očekuje tokom programa, ali ćete imati i priliku da upoznate nekadašnje učesnike programa, koji će sa vama podeliti svoja iskustva i dati vam savete.

- orijentacioni seminar

Ovaj seminar se održava nakon dolaska, ali ne odmah kao u većini zemalja već nekoliko nedelja kasnije. Tokom seminara imate priliku da upoznate mlade ljude iz celog sveta koji su odlučili da tu školsku godinu provedu u Švajcarskoj. Zajedno ćete učiti zanimljive činjenice o istoriji zemlje, kulturi, porodičnom životu, školskom sistemu, popularnim aktivnostima u slobodno vreme i još mnogo toga.

- centralni seminar

Po pravilu, organizuje se negde na polovini programa kulturne razmene i ponovo okuplja sve učesnike i predstavlja izvanrednu priliku da sagledate kako ste se snašli tokom prvog dela boravka. Ovaj seminar obično se izvodi u Alpima i moguće je skijanje! (skijanje uz doplatu od 400CHF) Pod vođstvom YFU tima,  razmenjujete mišljenja o svojim iskustvima i postavljate ciljeve za preostalo vreme.

- završni seminar

Neposredno pred završetak programa, održava se tzv. „Re-Entry" seminar, koji vam pruža priliku da sumirate utiske i iskustva tokom cele godine razmene, i da se se sa ostalim učesnicima programa što bolje pripremite za povratak kući.

- organizovani izleti (učešće nije obavezno)

Tokom godine razmene, obično postoje organizovani izleti radi posete različitih znamenitosti. Informacije su dostupne samo direktno kod partnerske YFU organizacije. Troškovi neobaveznih putovanja nisu uključeni u programsku naknadu.

- alumni seminar

Nakon povratka u Srbiju, YFU organizuje alumni, odnosno „follow-up“ seminar u Srbiji, obično početkom septembra. Ovde možete podeliti svoja iskustva s drugim učesnicima programa iz Srbije i razgovarati o ponovnom prilagođavanju na život u domovini. Takođe, tom prilikom se možete upoznati sa planiranim aktivnostima organizacije i postati aktivni volonteri koji doprinose daljoj kulturnoj razmeni.

 Imajte na umu da se tačan program seminara može menjati od godine do godine. Precizne informacije o tvom boravku ćeš dobiti od predstavnika YFU Srbije i u "Pismu dobrodošlice", koje ti šalje naša partnerska organizacija pred polazak u Švajcarsku.

 

 

 

Koji su termini i rokovi prijave?

Krajnji rok za prijavu:

Za godinu razmene 2023425 rok za prijavu je 15. decrembar 2023. Prijaviti se možete ovde: http://www.yfu.rs/provedi-skolsku-godinu-prijava.html

  Starosna granica za učesnike:

Za školsku godinu u Švajcarskoj možete se prijaviti na YFU ako odlazite između 15 i 17 godina.

Očekivani datumi dolaska i odlaska:

odlazak: sredina avgusta

Povratak: početak jula

 

Viza / boravišna dozvola:

Za boravak u Švajcarskoj potrebna je viza. Viza se dobija za 1 dan u ambasadi u Beogradu

* Imajte na umu da mi nemamo uticaja na ovde navedene rokove i da se zahtevi i uslovi za dobijanje viza mogu promeniti čak i u kratkom vremenskom roku.

 

Koji su troškovi? Da li ima stipendija, popusta?

Novčana nadoknada za troškove programa za kulturnu razmenu 2023/24 godine  iznosi 6500 evra. Dodatni troškovi: avionska karta iznosi oko 300 evra, troškovi dobijanja vize oko 150 evra, džeparac (oko 200 CHF/mesečno, prevoz oko 50 CHF/mesečno, fakultativni izleti).

Popusti:

- Učesnici koji imenuju porodicu u zemlji domaćina, a koja bi ih htela primiti, mogu dobiti popust od 500 evra. Preduslov je da učenik nije rodbinski povezan ni sa jednim članom ove porodice i da naša partnerska organizacija smatra porodicu prikladnom. Pored toga, jedan od YFU savetnika mora živeti u blizini i školsko mesto u regiji mora biti dostupno.

- Učesnici, čija je porodica u Srbiji spremna da ugosti učesnika kulturne razmene iz inostranstva, takođe ostvaruju popust u iznosu od 500 evra. Uslov je da porodica ugosti stranog učenika u periodu od najmanje 3 meseca.

- Učesnici čiji su članovi porodice ranije bili učesnici našeg programa mogu takođe ostvariti popust od 500 evra.

Stipendije:

Za godinu kulturne razmene možeš podneti zahtev i konkurisati za delimičnu stipendiju iz fonda YFU, ukoliko je takva stipendija dostupna za programsku godinu u željenoj zemlji. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktiraj!

____________

Preko naše kancelarije možete kontaktirati nekog od naših učenika koji su proveli godinu razmene u Švajcarskoj!

____________