top image

Ugostite Učenike iz Inostranstva Naši Programi

NAŠI PROGRAMI ISKUSTVA PORODICE PRIJAVA SAVETI ZA PORODICE GALERIJA

Preko YFU programa razmene učenika možete ugostiti učenika iz neke od više od 50 zemalja u vašem domu tokom 3, 5 ili 10 meseci.

Program prati školsku godinu tako da učenici dolaze krajem avgusta kada prvo imaju Orjentacioni seminar u YFU kancelariji u Beogradu (prva 3 dana) Nakon seminara učenici započinju svoj boravak u vašoj porodici i školovanje u lokalnoj školi. 

Tokom programa YFU pruža stalnu podršku i učenicima i porodicama, naši volonteri i zaposleni su tu da vam pomognu da prevaziđete sve teškoće.

PREDNOSTI KOJE DONOSI UČEŠĆE VAŠE PORODICE U YFU PROGRAMU MEĐUNARODNE RAZMENE UČENIKA:

- Sticanje globalne perspektive;
- Saznanje o drugim kulturama, zanimljivo za sve uzraste;
- Proširuje porodicu i proširuje zabavu;
- Stvaranje nezaboravnih uspomena koje traju večno;
- Oplemenićete svoje škole i lokalne zajednice uključivanjem učenika u svoju porodicu;
- Doživeti globalne perspektive je važno i korisno za sve članove porodice.


- Učenje o drugim kulturama je zabava za sve uzraste
Mnoge porodice domaćini ulaze u program zbog obrazovne vrednosti i iskustva koje donosi njihovoj deci. Za malu decu, njihov novi veliki brat ili sestra mogu biti njihov prvi korak ka sporazumevanju na stranom jeziku, shvatanju različitih običaja, te novim načinima razmišljanja. Ovakva rana životna iskustava povećavaju toleranciju i sposobnosti dece i mogu stvoriti trajno interesovanje za svetsku istoriju, geografiju i jezike.


Za mlade, novi brat ili sestra donose nove poglede na pitanja sa kojima se suočavaju tinejdžeri širom sveta – donošenje odluka za budućnost, oblikovanje boljeg sveta, mogu da uoče sasvim nove perspective i svakako imaju šansu da provedu nezaboravno vreme na potpuno nov način!


Učenicima je potrebna globalna perspektiva za uspeh u današnjem svetu. Razmena donosi novu perspektivu u Vaš dom. Bilo da vaš tinejdžer gaji interesovanje za istoriju, ekonomiju, nauku, ili strane jezike, veštine, razumevanje i fleksibilnost, dobiće tako što učenik na razmeni u vašem domu utiče pozitivno u pripremi za život u našem multikulturnom svetu.


Ako nemate decu ili su vaša deca porasla, još uvek može ugostiti YFU učenika i uživati u tome! Porodica domaćin je raznolika kao i društvo u kojem živimo. Ako je Vaša porodica ne-tradicionalnih karakteristika a zainteresovani ste da podelite Vaš dom s mladom osobom iz inostranstva, vaš zahtev da budete domaćin će takođe uzeti u razmatranje, i biti uvršten u posebne karakteristike odabira porodice domaćina. Čak i ako je svako u vašoj porodici odrastao, nemojte biti iznenađeni ako vas program razmene nauči nekoliko stvari koje niste znali! Uostalom, ne postoji starosna granica za globalno obrazovanje.


- Širenje Vaše porodice povećava zabavu
Često, porodice domaćini učestvuju jer jednostavno vole i podržavaju tinejdžere. Neki žele da dodaju još jednog člana porodici. Drugi osećaju gubitak kada im jedano od vlastite dece odlazi da radi ili studira pa požele da učestvuju u razmeni učenika kako bi nadoknadili prazninu.


- Stvaranje uspomena sa razmene koje traju doživotno
Zamislite kako vodite vašeg novog sina ili ćerku kako biste im pokazali kulturu i običaje u kojim živite tako što ćete otići na košarkašku utakmicu ili na tenis meč, posetiti muzej, prisustvovati koncertu, ili odvesti u obilazak Avalskog tornja. Bez obzira na omiljene aktivnosti koje inače radite, deljenje istih sa učenicima na razmeni, stvoriće trajne uspomene za celu porodicu.


- Biti porodica domaćin obogaćuje vaše škole i zajednice
YFU učenici donose druge kulture pravo u vaše škole i zajednice. Oni će pomoći da vi i oni oko vas uče o drugimkulturama,  ljudima, mestima, i perspektivama.
Bez obzira kakvu karijeru žele, današnjim srednjoškolcima treba globalno obrazovanje. Da bi dorasli tom izazovu, nastavnici u školama su u potrazi za delotvornim načinima da se stvori interesovanje za međunarodnom edukacijom, aktualnim događajima u svetu, i učenjem stranih jezika.


Kada se odluče da budu škola domaćin učeniku YFU razmene, nastavnici u školi će uživati u donošenju druge kulture pravo u njihove učionice. Šta je bolji način za mlade ljude u vašoj zajednici da nauče o svetu nego da uče, pričaju, i da se šale sa vršnjacima iz drugih, ponekad vrlo udaljenih delova  sveta?


Prijavite se za program porodice domaćina i neko će vas iz naše kancelarije kontaktirati uskoro!